La dentició temporal

Les primeres dents dels nens, conegudes com a dentició temporal o “dents de llet”, solen aparèixer com a edat més freqüent cap als 6 mesos, encara que es consideraria  normal allargar-se fins els 12-15m.

A continuació us detallem l’edat més habitual d’ erupció i l’ordre amb el que ho solen fer:

6-9 mesos: Incisius inferiors

9-10 mesos: Incisius superiors

10-11 mesos: laterals superiors

11-12 mesos: laterals inferiors

12-18 mesos: 1r premolars ( inferior- superior)

18-24 mesos: ullals ( inferior- superior)

24-36 mesos: 2n premolars ( inferior- superior)

Els nens tenen la dentició temporal completa als 3 anys ( 20 peces) i es manté invariable fins els 6 anys aproximadament.

La salut dental en aquestes primeres edats es molt important, per tant es recomanen unes pautes a seguir per tal de millorar-la:

No afegir sucres als biberons ni al xumet.

No deixar que el nen s’adormi xuclant el biberó.

Quan apareixin les primeres dents, rentar-les amb una gasa mullada amb aigua desprès dels àpats.

Als 2 anys introduir l’ús del raspall amb aigua per iniciar l’hàbit, principalment a les nits. Evitar el biberó i el xumet ( o aquest últim restringir-lo només per dormir).

Quan ja sàpiguen glopejar, normalment a partir dels 3 anys, utilitzar petites quantitats de dentífric de nens ( amb quantitat de fluor adaptada a l’edat).

No abusar de dolços ni sucres.

A BSA oferim la primera revisió bucodental protocol·litzada als 4 anys.

Dins un marc de col·laboració amb el bloc Parlem-ne, la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona ens ofereix suport bibliogràfic dels diferents articles. En concret, i si voleu mes informació sobre aquest tema podeu llegir: lesdents.

EQUIP DE PEDIATRIA DE BSA

2 Comments - Leave a comment
 1. Laia Serra ha dit:

  Hola

  el meu fill farà 5 anys d’aquí 15 dies i ja se li està movent una dent, és nomal amb aquesta edat? cal que fem visita al dentista del cap?

  • pilar1974 ha dit:

   Hola Laia

   L’època de sortida i caiguda de les dents és molt àmplia i, tot i que hi han unes edats més típiques i habituals, hi han nens que ho fan abans o més tard, i també es considera normal.

   No cal per tant, que facis cap visita a l’odontòleg del CAP per aquest motiu, tot i que si no li heu fet encara cap revisió dental rutinària, sí que podríeu agafar una hora per a fer-li, ja que aquestes es poden fer a partir dels 4 anys d’edat.

   Atentament

   Equip de Pediatria

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Welcome , today is dijous, 16 agost 2018