Al.lèrgies ambientals

Categories: General
Comments: No Comments
Published on: 26 novembre 2012

Encara que no estiguem en la estació amb més incidència, avui parlarem una mica de les al.lèrgies. En els països desenvolupats, la seva incidència ha augmentat molt, sobretot en nens.

L’al·lèrgia és una resposta immunitària del cos a substàncies (anomenades al.lergens) que normalment no produeixen cap reacció en la majoria de persones. 

En l’aparició de les al.lèrgies intervé la genètica (si els pares són al.lèrgics les possibilitats de que el nen també ho sigui són més altes), i els factors ambientals (com la freqüència i intensitat d’exposició a l’al·lergen, la contaminació atmosfèrica, els hàbits alimentaris i higiènics).

L´al.lèrgia es pot manifestar de molt diverses maneres, podent provocar: congestió nasal, pruïja de gola i nas, esternuts, tos, producció de moc i sibilàncies, llacrimeig, dolor abdominal, còlics, diarrea, nàusees, vòmits, erupció cutània, etc.

Per al diagnòstic de les al.lèrgies són importants les proves cutànies, també anomenades Prick test. En aquestes proves s´injecta una petita quantitat de la substància sota la pell i es vigila si apareix reacció. D´altres vegades es fan analítiques de sang.

Pel tractament del símptomes al.lèrgics és freqüent l´ús d´antihistamínics, que són fàrmacs que bloquejen l´acció de la histamina, una substància fonamental en l´al.lergia. En alguns casos, l´al.lergòleg pot indicar vacunes; és important saber que no totes les al.lèrgies es curen amb vacunes, només alguns casos.

És important tenir en compte que les al.lèrgies poden apareixer en qualsevol moment de la vida, encara que haguem estat exposats moltes vegades a un determinat al.lergen. De fet, és necessària l´exposició a l´al.lergen per l´aparició de símptomes.

El pronòstic de les al.lèrgies és variable. L´al.lèrgia a les proteïnes de llet de vaca té bon pronòstic, amb el temps en la majoria de casos els nens es tornen tol.lerants; en d´altres al.lèrgies l´habitual és que persisteixin. Per tant, és molt important la prevenció, que consisteix fonamentalment en evitar les substàncies que produeixen símptomes (per exemple, en cas d´al.lèrgia als àcars cal treure peluixos, catifes o qualsevol objecte on s´acumuli la pols).

A continuació us adjuntem la bibliografia recomenada per la Biblioteca de Can Casacuberta: al·lèrgies.

Equip de pediatria BSA.

page 1 of 1
Welcome , today is dimarts , 14 agost 2018