Torno a treballar remunerat, i ara que faig amb el pit?

La OMS i les societats pediàtriques recomanen fer lactància materna fins els 6 mesos de forma exclusiva i fins els 2 anys, o fins que vulgui la mare i/o el fill, combinat amb l’alimentació variada. Però ,un permís de maternitat de 16 setmanes fa complicat seguir aquests consells.Per això la dona s’ha d’informar,assessorar i buscar-se estratègies per poder-ho fer.I tot i aconseguir-ho el neguit,la incertesa i l’esgotament es fan en molts casos visibles.

El primer que cal fer abans de la tornada al treball remunerat,és organitzar qui es quedarà el nadó i fer-nos amb un bon extractor de llet : el podem demanar a algú o demanar-ho com a regal o comprar-ho .
Un cop sabem amb qui es quedarà el nostre fill@ (familiars, mare de dia, cangur, escola bressol…), ens pot ajudar fer un planning, desprès d’observar durant uns dies les hores (aproximades) en que el nadó fa la pressa de pit per poder calcular el que ens haurem de extreure.
La lactància és totalment a demanda i no sabem el que el nen@ extrau a cada pressa, però la observació i la planificació ens ajudarà a organitzar-nos.
No fa falta acostumar abans als nen@s a biberó. És força habitual que quan la mare ofereix llet seva amb biberó la rebutgi perquè prefereix el pit.
Es pot oferir algun dia abans la llet extreta per la mateixa mare o per la persona que es quedi amb ell@ , no tant perquè ell@ s’acostumi, sinó perquè l’adult provi com fer-ho, els tempos, la preparació, la descongelació, on i com li donarà …(sobretot si son persones que no estan tan avesats a la cura de nadons).
La llet es pot oferir també amb got,cullera o xeringa.

I com faig l’extracció?

PEDCons1_juny2017_Elna 1

Com hem dit abans l’extracció s’ha de fer amb un extractor de llet materna manual o elèctric, hi ha diferents marques, i els podeu aconseguir en botigues especialitzades de puericultura o a farmàcies. Sempre seguir i llegir atentament el manual de l’aparell.

Es recomana provar uns dies abans perquè és habitual que els primers cops que fem servir l’extractor no surti res o ben poc, això no significa que no tinguem llet .Aquest és un mite que causa de l’abandonament de lactàncies que funcionarien amb una mica de paciència. La tècnica d’extracció pot ser dificultosa al principi :el soroll si és elèctric ,la força que es necessita si es manual, l’ estrès de si surt llet o no i quina quantitat, …, fa que les hormones no ajudin al procés.
Es recomana trobar el moment adequat i fer-ho de manera relaxada , escoltar música o veure fotos del nadó pot ajudar en el procés, ja que fa segregar oxiticina que ens ajuda a la producció de llet.
Iniciar l’extracció un temps abans de començar a treballar; 1-2 setmanes poden ser prou per aprendre la tècnica e iniciar un petit banc de llet materna a casa.Això depèn de la dona, de les hores que estigui fora de casa, de la quantitat que s’hagi d’extreure i del nen.
Abans d’iniciar l’extracció fer un bon rentat de mans.

La llet extreta en diferents moments del dia es pot barrejar.
Cal posar la data de l’extracció per si la congelem poder gastar la més antiga.Tot i que la millor opció és millor gastar la llet fresca.

Conservació de la llet
A temperatura ambient es estable 6-8h( a 25graus)
A la nevera 8 dies ( entre 0-4graus)
Al congelador dins de la nevera 2 setmanes.
Al congelador tipus combi 3-4 mesos
Al congelador separat de la nevera 6 mesos.

Guardar-la en pots de vidre, plàstic dur o bosses, apte per emmagatzematge d’aliments i lliure de BPA ( bisefenol A). Fer-ho en recipients de 60-120ml perquè sigui més còmode per descongelar i no llençar llet. Cal deixar per cada pressa uns 150cc perquè el nen@ tingui suficient, i anant oferint petites quantitats fins que anem veient quina és la quantitat que pren, ja que oscil·larà entre presses.
La llet materna si no l’hem de fer servir és millor congelar-la de seguida .
Per descongelar-la : escalfant aigua en un pot, un cop calent retirar del foc i ficar el recipient amb la llet; també es pot descongelar al microones amb precaució de moure molt bé després la llet ( no es la millor opció perques si no s’utilitza bé, les ones del microones poden matar cèl·lules vives de la llet). No es recomana bullir la llet perquè perd propietats.

La situació del nen@ i la família ,poden plantejar introduir abans dels 6 mesos l’alimentació complementaria, si fos el vostre cas ho hauríeu de parlar de manera individual amb l’equip de pediatria.

Els primers dies que la mare torna al treball remunerat és habitual i normal que els nen@s no vulguin menjar res, esperin a la mare i un cop ella arribi no es vulguin separar d’ella ni del pit,; amb molta paciència i amor, poc a poc les dues parts s’aniran adaptant a la nova etapa.

Equip de pediatria de BSA

SI MILLOREM L’AUTONOMIA, FACILITEM QUE ELS NENS MENGIN

L’alimentació és una de les necessitats bàsiques en el ser humà i amb l’arribada d’un fill es transforma, a mes a més, en una de les inquietuds dels pares. Que el nen mengi, passa a ser una de les preocupacions del dia a dia que ens acompanyarà al llarg del desenvolupament de la vida. No agrada sentir “aquest nen esta gras”, “aquest nen no menja”, “aquest nen menja massa”, “aquest nen sempre esta malalt perquè no menja”,…

Però en aquesta ocasió anem a dirigir-nos a aquets primers anys de vida.
Una bona alimentació es necessària per a un bon desenvolupament tant motor com cognitiu en el nen, però això, es una lluita constant que el nen mengi de tot i les quantitats necessàries.

Des de que neix el primer que fa és buscar el mugró de la mare per a succionar com una mesura de supervivència, col·locar al nen en una postura correcta, tenir un ambient apropiat i viure aquest vincle mare fill tan únic, és el mes important.

Per a iniciar un bon procés alimentari, els experts recomanen mantenir 5 àpats diaris, i aquets s’haurien de mantenir al llarg de la nostra vida, mantenint una dieta variada i equilibrada, (aquesta part la deixarem en mans dels professionals com nutricionista, infermeria pediàtrica o pediatra)

Però en algunes ocasions podem necessitar productes de suport específics per a que ens ajudin a realitzar l’activitat de forma independent, per a valorar quin d’ells pot ser l’adequat, i es des de la visió un Terapeuta Ocupacional junt a la infermeria pediàtrica qui ens ajudaran a valorar el producte adequat a cada nen i la seva necessitat.
Recomanacions Generals.

– No barrejar primers i segons plats pot ajudar a potenciar sabors.
– Seure en una cadira amb la taula davant. Començarem amb un bon posicionament del nen, mirar que arribi adequadament a la taula. Si no s’hi arriba, adequar la cadira amb una alça, estable per a ajudar-lo. D’aquesta forma no només corregim les postures motrius sinó que mantindrem una millor percepció del entorn i control de l’activitat.
– Menjar acompanyats, sociabilitza els nens ,i com aquests tendeixen a imitar , això millora la seva praxis.
– Parlar d’altres coses que no sigui menjar (com ha anat el dia, amb qui han jugat, que han après,…), fa que l’activitat de menjar es converteixi en una activitat sociabilitzadora, encara que amb nens amb TDH això podria alterar la seva concentració en la realització.

– Utilitzar estris de fàcil ús:
1) Coberts “pesats” per a millorar la propiocepció del nen i que sigui conscient que té un objecte a les mans. Per exemple: Triar una bona cullera es fa essencial per a que el nen pugui menjar. S’ha de tenir en conte que: tamany de la boca del nen,ha de ser poc fonda,tenir un mànec no molt llarg i arrodonit( el podem adaptar nosaltres) i de metall
amb vores rodones i suaus.
2) Gots transparentes y resistents, on es pugui veure el contingut i la quantitat del líquid.
3) Plats adequats a la quantitat i que contrastin amb les estovalles i el tovalló: ha de ser una activitat visual.
– Tenir en compte problemes de dentició (manca de dents, ús d’ortodòncia,…): Existeixen unes ajudes per a introduir aliments sense por a que s’ennueguin o mes accessibles pels nens.
– Mantenir pautes, rutines i horaris.
– Respectar el seu temps: Nens que triguen molt i es refreda el menjar i encara costa mes que mengin, hi ha plats que aguanten la temperatura de l’aliment.

 
PedCons_27juliol2018_estris menjar
PedCons_27juliol2018_estris menjar

Pagines webs d’ interès.

Existeixen diferents pàgines web on podeu trobar el producte de suport que esteu buscant, però recomanem comptar sempre amb el professional que us pugui orientar.

http://www.pintandounamama.es/wp-content/uploads/silla-de-coche-elevador-grupo-3-booster-de-ms-negro.png

http://www.pintandounamama.es/wp-content/uploads/silla-de-coche-elevador-grupo-3-booster-de-ms-negro.png

http://www.inpaula.com/es/que-es-inpaula/servicios/ayudas-tecnicas

http://dañocerebral.es/wp-content/uploads/2015/12/CUCHARA.jpg

https://www.amazon.es/Sophie-Girafe-450404-Plato-Calentador/dp/B000VGX9G0

http://www.webconsultas.com/dieta-y-nutricion/alimentacion-en-las-etapas-de-la-vida/cinco-comidas-al-dia-dieta-nino-941

https://es.slideshare.net/feliptronics/nuevo-catlogo-aense-2015-inventos-y-adaptaciones

 

BSA CSS EL CARME

SERVEI DE REHABILITACIÓ

Departament de Teràpia Ocupacional.

Carme Turón i Judith Madueño

No puc entendre els dubtes a l’hora de vacunar !!!

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 7 maig 2018

 

Com a professional sanitari de pediatria no puc entendre que ens trobem famílies que opten per no vacunar als seus fills. Evidentment no tinc una postura imparcial sobre el tema perquè gran part de la meva jornada laboral esta dedicada en defensar les vacunes. Però no només els equips de pediatria defensem les vacunes. Tots els governs independentment del partit que governi tenen programes de vacunació, per alguna cosa serà… La OMS diu que les vacunes i la lactància materna són dos pilars fonamentals per la salut infantil de tot el món.

 

Són conegudes les raons per vacunar:

– els països amb bons programes de vacunació eliminen malalties .

– un bon programa de vacunació salva milions de vides.

– ofereixen una protecció individual i una protecció col·lectiva, perquè si la malaltia no corre no pot contagiar a població que per motius mèdics no es pot vacunar com serien per exemple els immunodeprimits.

– són segures i passen rigorosos controls sanitaris ( superiors al dels medicaments).

– …

 

Tot i això, el número de famílies que opten per no vacunar van augmentant i això posa en risc l’èxit dels programes de vacunes que per ser efectius necessiten que la vacunació sigui el més nombrosa possible. En el món industrialitzat ens relaxem amb aquest tema perquè com les vacunes han sigut efectives i han disminuït el nombre de malalties , tenim la percepció que no estem en risc i ens permetem el luxe de plantejar-nos si cal la vacunació. Aquest fenomen li diuen “ miopia sanitària”, no tinc percepció de risc i baixo la guàrdia . Però això no és cert , recordeu que en un món tant globalitzat els virus, bacteris,… viatgen d’una part de l’altra del món i no necessiten ni bitllet ,ni passaport. Si un hi ha un brot de xarampió a Holanda estem a 2h en avió que una persona contagiada arribi aquí. Recordeu que els contagis en la majoria de cassos són previs als símptomes que facilitaran els diagnòstic o sigui que el risc que un brot en 24-24h traspassi fronteres és real .

 

En els darrers anys han aparegut cassos de malalties que estaven en vies d’eliminació com el xarampió i la diftèria. Les persones afectades han sigut en població no vacunada i malauradament s’estan produint morts per malalties que disposem vacunes efectives.

 

Per acabar us deixo el cartell d’una campanya de “ Metges sense fronteres” que ens fa reflexionar :

 

 

Imatge: campanya de Metges sense Fronteres.
Imatge: campanya de Metges sense Fronteres.

 

Equip de Pediatria de BSA

Emociona’t : eines per treballar les emocions amb els infants.

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 16 abril 2018

Us fem a mans una selecció documental sobre les emocions disponible a  la Xarxa de Biblioteques de Badalona aprofitant l’arribada de “Sant Jordi”.

 

CONTES INFANTILS

Contes per als més petits

BARMAN, Adrienne. Bestiari de les emocions. Barcelona: Zorro Rojo, 2017

Com em sento a casa; Com em sento a l’escola. Anna Carpena (col.). Barcelona: Timun Mas, 2014 (Creixo feliç)

GALLOWAY, Fhiona. Emocions. Núria Riera (tr.) Barcelona: Brúixola, cop. 2017 (Segueix-me!)

GREEF, Sabine de. Fora llàgrimes! Sant Joan Despí: Corimbo, cop. 2009

PLA, Imma. Tu com estàs? [València]: Brosquil [etc.], 2006 (Libros del Zorro Rojo)

Quina emoció! Barcelona: Estrella polar, 2010 (Juga i aprèn)

 

Contes per a infants fins als 6 anys

BROWNE, Anthony. Com estàs? Barcelona: Hipòtesi; Pontevedra: Kalandraka, 2012

FERNÁNDEZ SELVA, Noemí. Nimbus: un núvol d’emocions. Eva Zurita (il.). Barcelona: Salvatella, DL 2016

GEISLER, Dagmar. A vegades els meus pares s’enfaden: desenvolupament emocional per a nens i nenes a partir de 5 anys. Barcelona: Joventut, 2016

GU, Raquel. Més que mascotes: una desfilada d’emocions il·lustrades. Barcelona, [etc.]: B de Blok, 2017

JONES, Richard (Il·lustrador). Sentiments. Libby Walden (textos). Barcelona: Brúixola, cop. 2016

LLENAS, Anna. El monstre de colors. Barcelona: Flamboyant, 2016

MARLET. La increïble història del nen menjaparaules: un llibre per aprendre a expressar les emocions. Jordi Sunyer (il.). Barcelona: Babulinka Books, 2013 (Llibres per a l’educació emocional)

NEGLEY, Keith. Tipus durs: també tenen sentiments. Madrid: Impedimenta, cop. 2016

PEIX, Susana. La clau. Cristina Serrat (il.). Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana, cop. 2017

TAN, Wen Dee. Lili. Jordi Martín Lloret. Barcelona: Babulinka Books, 2016 (Llibres per a l’educació emocional)                                                                                                                   Tercer premi Macmillan Prize 2013

WITEK, Jo. Així és el meu cor. Christine Roussey (il.). Barcelona: Brúixola, DL 2014

 

Contes per a infants de 7 a 9 anys

AHUMADA, Laia de. El sisè sentit. Mercè López (il.). Barcelona: Fragmenta, 2017 (Petit Fragmenta; 11)

ANGULO ANTÚNEZ, Elena. El camaleó enfadat. Cristina Durán (il.). Bellaterra: Lynx, 2010 (Ales de paper. Sèrie taronja; 8)

CASTELLVÍ MIQUEL, Alba. Un cistell de cireres: set contes petits per fer-nos grans. Albert Arrayàs (il.). Barcelona: Estrella Polar, 2017

LIENAS, Gemma. El llibre de les emocions per a nenes i nens. Sigrid Martínez (il.). Barcelona: Navona, 2017 (Port bo)

TELLEGEN, Toon ¿No hay nadie enfadado? Marc Boutavant (il.). Zaragoza: Edelvives, cop. 2014

 

Lectures per a infants de 10 a 12 anys

MANZANO, Eva. Receptes de pluja i sucre. Mónica Gutiérrez Serna (il.). Barcelona: Thule, 2010

PUNSET, Elsa. El lleó jardiner. Kim Amate (il.); Alexandre Gombau i Arnau (tr.). Barcelona: Destino 2013

 

 

AUDIOVISUALS

Del revés (inside out) [enregistrament vídeo]. Pete Docter (dir.). [S.l.]: Disney Pixar, cop. 2015 (també disponible en llibre)

 

 

LLIBRES DE CONEIXEMENTS INFANTILS

ARÀNEGA, Susanna. Les emocions. Joan Portell, Anna Nolla (coautors). Barcelona: La Galera, 2009 (Aprenem; 8)

CONANGLA i MARÍN, Ma. Mercè. Exploradors emocionals: un plantejament creatiu per gestionar les emocions. Jaume Soler (coaut.). Barcelona: Parramón, cop. 2013  

Descobreixo les meves emocions. Anna Carpena (col.). Barcelona: Planeta, 2014 (Creixo feliç)

HOFFMAN, Mary. El gran llibre de les emocions. Ros Asquith (il.). Barcelona: Joventut, 2013 (Com i perquè; 1)

LLENAS, Anna. Laberint de l’ànima. Barcelona: Fanbooks, 2016

 

PER ALS PARES I LES MARES

ALABART, Miquel Àngel. Educació emocional i família: el viatge comença a casa. Eva Martínez Pardo (coaut.). Barcelona: Graó, 2016 (Família i educació; 23)

GARCÍA, Tania (Educadora). Guia per a mares i pares que no són perfectes i criatures que no han de ser-ho. Vic: Eumo, 2017

GUTIÉRREZ LESTÓN, Cristina. Entrénalo para la vida. Barcelona: Plataforma, 2015 (Plataforma actual)

MARTÍNEZ PARDO, Eva. Sota la pell del llop: acompanyar les emocions amb els contes tradicionals. Pau Raventós Mateu  (tr.); Gisela Bombilà (il.). Barcelona: Graó, 2017 (Micro-macro referències; 19)

PERALBO, Ángel. Educar sin ira: un manual de autocontrol emocional para padres e hijos. Madrid: La Esfera de los Libros, 2011

ROMERA, Mar. La familia, la primera escuela de las emociones. Francesco Tonucci (pr.). Barcelona: Destino, 2017 (Imago mundi; 284)

SOLSONA i PAIRÓ, Núria. Ni princeses ni pirates: per educar nenes i nens en llibertat. Marina Subirats (pr.). Vic: Eumo, 2016

 

Xarxa de Biblioteques de Badalona.

Les 10 regles d’or perquè els infants dormint millor

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 19 març 2018

Fa uns dies ens van dir que entre la multitud de dies mundials hi havia un que ens va sobtar . Sabíeu que el 17/3 és el dia Mundial de La son ? . Recordo que l’avia deia : “a la taula i al llit ,al primer crit”

Així que hem pensat en deixar unes regles d’or per afavorir el correcte son del infants:

  1. Mantenir horaris regulars durant el dia.
  2. “Qui va al llit tard, no es lleva d’hora” . Cal anar  a dormir sempre a la mateixa hora ( abans de les 21h).
  3. Mantenir uns horaris de son diürna adequades a l’edat
  4. Fer de l’habitació un lloc propici per el son: fresc, fosc i tranquil.
  5. Evitar l’exposició de la llum brillant a l’hora d’anar a dormir i augmentar l’exposició a la llum durant el dia.
  6. “Qui sopa molt a la nit , no dom assolellat el llit”. Cal evitar àpats copiosos en general però especialment al vespre.
  7. Evitar cafeïna ,coles, cafè i te.
  8.  “Entre la taula i el llit, mitja llegua”. Es recomana fer el darrer àpat mínim 1h abans de dormir.
  9.  Evitar activitats vigoroses 1 hora abans d’anar a dormir.
  10. Establir un rutina abans d’anar i en el moment d’iniciar el son. La rutina ha de ser adaptada a l’edat de l’infant ( llegir un conte, escoltar música, llegir un llibre,…
  11. Afavorir que l’infant inici el son de forma autònoma. Això facilita que no li sigui imprescindible un adult per iniciar el son , ni en les diferents fases de la son …
  12. Mantenir dispositius electrònics (Tv, ordinadors, telèfons , tablets, consoles,..) fora de l’habitació i limitar l’ús a prop de ‘hora d’anar a dormir.

 

Bon nit !!!

PedCons_19març18_nendormint
PedCons_19març18_nendormint

Equip de pediatria de BSA

Sabem que és l’oli de palma?

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 5 març 2018

Últimament tots parlem molt de l’oli de palma, però sabem que és, quins aliments ho contenen i que riscos suposa?

Es tracta d’un oli vegetal que prové del fruit de la palma i és ric en greixos saturats, principalment l’àcid palmític.

El seu ús s’ha generalitzat en la industria alimentària i la cosmètica ja que és molt econòmic i rendible.

Segons la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición,”encara que aquest tipus de greix no es recomanable en una dieta saludable ja que augmenta el colesterol i pot afavorir l’arteriosclerosi i malalties cardiovasculars ,no existeix ,a dia d’avui, motius de seguretat alimentaria que justifiquin una prohibició”.

Hem de saber que en la composició de la llet materna hi ha una quantitat important de greixos, sent l’àcid palmític un dels principals àcids grassos saturats. Les llets artificials pretenen imitar la seva composició i cada vegada son més similars en aquest aspecte.

Segons el “Comité de Nutrició de la Associació Española de Pediatria y la Sociedad Española de Gastroenterologia, Hepatologia y Nutrición Pediátrica “ : en menors de 2 anys, el consum d’àcid palmític és important, doncs el seu contingut en l’organisme és elevat i té funcions específiques. Per aquest motiu està present en les formules infantils i en altres aliments infantils. És un ingredient imprescindible. L’oli de palma és una font important d’àcid palmític. A més diuen que totes les formules infantils comercialitzades a Espanya compleixen de forma estricta amb la legislació actual.

L’oli de palma el trobem en productes processats com les pizzes, salses, galetes, bolleria, xocolates, menjar preparat, aperitius, etc. I aquest productes no son aliments recomanats en una dieta saludable i per tant el seu consum s’ha de limitar ja que aporten gran quantitat de greixos saturats, sal y/o sucres.

http://www.aeped.es/comite-nutricion/noticias/comunicado-sobre-aceite-palma-y-acido-palmitico-en-alimentacion-infantil

Equip de pediatria de BSA

Demostra el que saps! Mite o realitat? ( 2ª part)

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 22 gener 2018

Ø  Els hidrats de carboni engreixen més que les proteïnes.

Mite. Els hidrats ens aporten la mateixa sacietat que les proteïnes, i són més fàcils de digerir. Tenen un lleuger efecte sedant. Els aliments farinacis (pa, pasta, arròs, patata, llegums) tenen un contingut en greix molt baix (màx un 4%), mentre que els aliments proteics (carn, ous, peixos, làctics i marisc) aporten un 4-26% de greix, principalment saturat.

Ø  El pa integral engreixa igual que el pa blanc.

Veritat ! L’aport calòric és molt similar en els dos casos. El que cal destacar es que l’integral sacia més i disminueix la sensació de gana i evita que piquis entre hores. El que engreixa és la quantitat que s’ingereix i els acompanyaments (xocolata,mantega, excés d’oli,…) . El pa forma part dels cereals que constitueixen la base de la piràmide.

Ø  Les llenties tenen molt ferro.

Mite ! Com altres llegums, aporten ferro, però en menys quantitat que altres aliments com la carn. El ferro dels llegums és de tipus no hemo, que s’absorbeix menys al tracte intestinal que el ferro hemo de la carn. Hi han combinacions d’aliments que afavoreixen l’absorció de ferro de les llenties.

Ø  L’oli d’oliva engreixa més com el de gira-sol. 

Mite! La diferència entre els olis és el contingut en àcids grassos, però tots tenen el mateix valor calòric, tant si són verges, fins, crus o cuits. L’oli és un aliment molt saludable, però, alhora, molt energètic; per això, és necessari consumir-ne diàriament, però d’una manera moderada.

Ø  La margarina engreixa tant com la mantega.

Tots dos aliments són molt energètics i aporten pràcticament les mateixes calories. La diferència és en els greixos amb què s’elaboren. La margarina està composta en un 100 % per greixos vegetals (olis de llavor), mentre que la mantega procedeix dels greixos saturats de la llet.

Ø  No cal la llet per prendre calci

És cert que hi ha d’altres aliments que l’aporten calci, com les llavors de sèsam, les ametlles torrades o els cigrons,… El problema és que per cobrir les necessitats de calci, s’han de consumir quantitats molt grans d’aquests aliments. I, sovint, això fa que es disparin les calories ingerides. Cal deixar constància que és totalment fals que les begudes de soja o ametlla continguin tant de calci com la llet de vaca, perquè és calci afegit en forma de fosfat de calci, i això vol dir que es de pitjor absorció.

CONCLUSIONS FINALS

·         Planificar els àpats abans de les compres fa més fàcil aconseguir plats saludables.

·         Els plats han d’incloure hidrats,proteïnes i “verd” a parts iguals.

·         Millor utilitzar olis saludables, com el d’oliva,

·         Consumir moltes verdures i molt variades, recordeu la piràmide dels aliments.

·         Consumir moltes fruites (de tots els colors!). A més colors més varietat de micro nutrients.

·         Aigua ,com a beguda principal.

·         Si prens té o cafè (millor poc o gens de sucre).

·         Escollir  aliments integrals i evitar els grans refinats.

·         Triar proteïnes com ous, llegums, aus, i limitar la carn vermella i les carns processades.

I per descomptat: a totes les edats,  mantenir-se actius i fer exercici.

 

Fonts consultades: Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Infermera virtual, blog diversos de nutricionistes. 

 

Equip de Pediatria BSA

 

 

 

Demostra el que saps! Mite o realitat?

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 8 gener 2018

 

Darrerament hi ha un fenomen que als sanitaris ens preocupa . Es tracta dels “hoax”, informacions falses que corren per les xarxes , generant uns mites falsos sobre alimentació .Aquest fenomen sempre ha existit però darrerament amb l’ús d’internet algunes d’aquestes informacions es fan virals i es difícil contrarestar els seus efectes de “desinformació”. Per aquest motiu els editors del blog hem decidit dedicar aquest mes de gener a desmuntar falsos mites. Comencem:

 

  • La fruita engreixa menys si la prens abans dels àpats.

Aquest mite és fals,les calories que té la fruita són les mateixes si la ingerim abans de menjar o a les postres. Només cal tenir en compte que si la ingesta es fa abans , el poder saciant que té fa que es mengi menys dels plats principals, normalment més calòrics.

  • Consumir molts ous a la setmana no és dolent.

Tot i que actualment no hi ha un consens de la recomanació en població general que de la ingesta que cal fer d’ous, en general s’accepta un consum en població general de tres a quatre ous a la setmana. Els ous són, a més, una font excel·lent de proteïna, iode, fòsfor, vitamines,… i fosfolípids, que impedeixen l’absorció del colesterol a nivell abdominal.

  • Aliments que engreixen i aliments que aprimen.

No hi ha aliments que engreixin o aprimin, però sí que n’hi ha de més calòrics que d’altres. Tots els aliments, excepte l’aigua, aporten calories (energia).
El que engreixa no són uns aliments en concret sinó és menjar excedint les necessitats energètiques. Aquest excés es tradueix en un increment del greix corporal i, per tant, del pes corporal.
 

  • S’ha de beure aigua encara que no es tingui set.

La set apareix quan hem començat a deshidratar-nos. Per això és aconsellable beure periòdicament, fins i tot quan no es té set.

  • Els aliments integrals tenen menys calories?

No és cert. Els aliments integrals són aquells que no estan refinats. No tenen menys calories, però si són una molt bona font de fibra, amb els beneficis que això comporta.  

  • Els aliments frescos són més nutritius que els congelats

La congelació dels aliments no en fa variar la quantitat nutricional.

 

En el proper article continuarem amb el tema de mites…

Fonts consultades: Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Infermera virtual, blog diversos de nutricionistes. 

Equip de Pediatria BSA

Taller de massatge per a nadons de 0 a 6 mesos ABS Montigalà

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 5 gener 2018

Al mes de gener les families amb nadons de 0 a 6 mesos,  podran gaudir d’una nova edició del taller de Massatge Infantil. Aquells que hi vulguin participar, només hauran de contactar amb qualsevol de les infermeres pediàtriques dels CAPs de BSA, i sol·licitar-ho.

Tindran prioritat les families usuaries del centre on s’imparteix el taller.

Data.- 23 i 30 de gener i 1 de Febrer

Horari.- 10,00-13,00h

LLoc.- Sala d’Educació sanitària ABS Apenins Montigalà.

Per a assistir-hi, s’ha de portar roba còmoda, una manteta o tovallola per al nen, i oli o crema hidratant.

Equip de Pediatria

Comunicat sobre retirada de fórmules infantils fabricades a França

Comments: No Comments
Published on: 13 desembre 2017

Us passem el comunicat publicat per el Departament de la Generalitat de Catalunya.

“L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha tingut coneixement a través de la Xarxa d’Alerta Alimentària estatal (SCIRI) de la retirada per part de les autoritats sanitàries franceses de llets infantils fabricades per l’empresa LACTALIS INTERNACIONAL, associades a un brot de salmonel·losis en nens menors de 6 mesos.

LACTALIS NUTRICIÓ IBERIA SLU, empresa comercialitzadora de LACTALIS a Espanya, amb seu a Catalunya, ha activat la retirada del mercat de diversos lots dels seus productes per a lactants com a mesura de precaució, atès que s’han fabricat en la mateixa línia de producció que els lots de les marques franceses afectades.
 
Els lots afectats a Espanya, incloent Catalunya, pertanyen a les marques DAMIRA, SANUTRI I PULEVA BEBÉ (veure llistat de productes i lots).
 
L’empresa informa que el consum de la resta de productes i lots de les marques SANUTRI I PULEVA BEBÉ és segur, incloent tots els productes de llet líquida de la marca PULEVA PEQUES que es fabrica a instal·lacions de l’Estat Espanyol.
 
Tot i que no s’ha comunicat cap cas associat a Espanya, com a mesura de precaució es recomana a aquells consumidors que poguessin tenir a la seva llar productes dels lots facilitats en el llistat adjunt, que s’abstinguin de consumir-los i que els retornin als punts de venda.
Per a més informació LACTALIS NUTRICIÓ IBERIA SLU ha habilitat un número d’informació a disposició dels consumidors per a resoldre qualsevol dubte: 900102336 (horari d’atenció de 8h30’ a 18h)
 
L’ASPCAT ha iniciat les actuacions de gestió de l’alerta tant bon punt ha conegut les primeres informacions i demà s’activaran les actuacions inspectores per comprovar la retirada selectiva de productes. A més, en cas de rebre nova informació actualitzarà aquest comunicat.”
«page 1 of 9
Welcome , today is dimarts , 14 agost 2018