Als Reis Mags demanarem…una infància feliç

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 4 desembre 2017

Els nens i les nenes han de créixer i viure en ambients on se sentin estimats i recolzats, per poder arribar a ser persones adultes autònomes i madures.

L’AEPap(Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria) ha editat un decàleg on proposa unes recomanacions bàsiques per criar i educar als nens i nenes.

L’equip de Pediatria de BSA les subscriu totes i cada una d’elles i les vol compatir amb vosaltres.

Esperem que us agradi

decalogo_aepap_para_una_infancia_feliz

https://www.aepap.org/actualidad/noticias-externas/nuevo-decalogo-aepap-para-una-infancia-feliz

 

Equip de Pediatria de BSA

Biblioteràpia II. Els més petits.

Sabeu que la biblioteràpia és una eina molt enriquidora per a ajudar-nos en el nostre dia a dia, i que als més petits també els pot ajudar en el seu desenvolupament? Els professionals de les nostres biblioteques públiques ens ho expliquen en aquest petit article.

Fixeu-vos: quan es fomenta la lectura des del primer mes de vida, aquesta esdevé una gran eina pel creixement integral dels infants i alimenta part de les seves necessitats psicològiques, socials i intel·lectuals. Aquesta idea és la que corroboren molts dels estudis realitzats, que demostren que explicar o llegir una història en veu alta des dels primers mesos té totes aquestes conseqüències positives:

 • Reforça el vincle afectiu entre pares i fills,

 • Contribueix a la construcció del subjecte en totes les seves dimensions,

 • Ajuda a comprendre el món intern i extern i a establir una relació constant entre ells,

 • Estimula la imaginació i la creativitat,

 • Afavoreix el desenvolupament del llenguatge,

 • Potencia la capacitat d’observació, atenció i concentració,

 • Desenvolupa la curiositat i el gust per aprendre,

 • I permet eixamplar la limitada experiència dels nens i les nenes

I bé, a què esteu esperant? ;)

A més de gaudir amb nosaltres a l’Hora del Conte, també podeu venir a la biblioteca a buscar un conte, un àlbum il·lustrat, un llibre de cantarelles infantils… i en qualsevol moment o estona lliure que tingueu, llegiu-lo amb els vostres menuts: ja sigui esperant en la cua del forn, mentre es banya, a l’hora de dinar o just abans d’anar a dormir. Qualsevol moment és idoni per gaudir d’un moment de qualitat entorn a la lectura en família.

I si, a més a més, els infants us veuen llegir, ja sigui el diari els diumenges al matí, l’e-book al parc o una novel·la a la platja, millor encara; sereu un bon exemple per iniciar-los en el plaer de la lectura.

Biblioteca de Canyadó i Casagemas – Joan Argenté

Equip de Pediatria

 

Avui, parlem de : BSA Appediatria , l’aplicació mòbil de l’equip de pediatria…

Comments: No Comments
Published on: 6 novembre 2017

Avui estem contents de presentar-vos una nova iniciativa de l’equip de pediatria de Badalona Serveis Assistencials (BSA). Després d’un any de treball conjunt amb el COIB*, estrenem una aplicació mòbil (app). Aquesta App segueix la línia i objectius ja encetats amb el blog de donar eines útils i fiables a les famílies per consultar informació i acompanyar-vos en la criança dels vostres infants.Aquesta nova eina disposa de recursos validats per els professionals de l’equip de pediatria de BSA. Inclou continguts en català i espanyol i és totalment gratuïta. Disponible en Google Play i en breu en App Store.

Logotip BSA Appediatria PedCons1_novembre17_logoApp
Logotip BSA Appediatria
PedCons1_novembre17_logoApp

Us fem 5 cèntims de les diferents seccions:

- Que fer si… En aquesta secció trobareu infografies que presenten de forma atractiva i clara les recomanacions que hem treballat davant les «malalties més freqüents en edat pediàtrica. La idea en aquesta secció és anar augmentant de formar progressiva el nombre de infografies.

- Quina dosi necessita de…? No us ha passat mai que heu de donar una medicació i no recordeu quina dosi li toca ? D’entrada us deixem dos infografies amb les medicacions més freqüents : paracetamol e ibuprofe.

-L’escola de la salut. Tenim enllaçats els articles d’aquest blog.

-Avisos. Vols estar ben informats ? Doncs , aquesta és la teva secció. Penjarem de forma setmanal avisos. Ant de novetats sobre activitats que facin els professionals de BSA , com avisos sanitaris que el posaran en alerta de la situació i malalties més freqüents que estem atenen als centres de BSA.

-Parlem de vacunes i Documentació . Trobàreu les informacions sobre vacunes vigents , tant finançades i no finançades, sobre alimentació, prevenció accidents,… . És la mateixa informació que l’equip de BSA us facilita a les consultes. Podreu disposar d’aquesta informació allà on vulgueu i en el moment que necessiteu entrant a l’APP.

-Valora. Per nosaltres la vostra opinió es important perquè intentem adaptar els recursos que generem a les vostres necessitats. Som un equip receptiu a ampliar,modificar, variar … si així ho valorem amb les vostres aportacions.

-Lector QR. En l’actualitat està ple de cartelleria plena de codis QR, que millor que facilitar-vos una eina per poder fer la lectura, oi ?

 

Anima’t i descarrega’t BSA appediatria.

 

QR BSA Appediatria
QR BSA Appediatria

 

Equip de Pediatria de BSA

 *COIB.- Col·legi oficial infermeres de Barcelona

Treballar les emocions…la nova proposta de les biblioteques

Comments: No Comments
Published on: 1 novembre 2017
 En aquest curs escolar, en el marc del programa de Badalona Ciutat Saludable, i dins de la programació d´activitats que es realitza conjuntament amb la Xarxa de Biblioteques Municipals la temàtica que es treballarà seran les emocions, i el foment del Benestar emocional. Per aquest motiu, els primers tallers programats s´explicarà el conte del “El monstre de colors”.
L’equip de pediatria creiem que és un treball molt interessant a fer amb els infants i per això us animem a participar de les activitats programades.
Consulta aquí la programació de les diferents biblioteques: Activitats El monstre de Colors (1)
Equip de Pediatria de BSA

INICI CAMPANYA DE LA GRIP 2017-2018

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 1 novembre 2017

Com cada any per aquestes dates els centres d’atenció primària (CAP) activen la campanya de vacunació contra la grip.

La vacuna de la grip estarà composada per el virus de la grip estacional , aquest és el motiu que la vacuna s’ha d’administrar de forma anual perquè la composició de la vacuna varia cada any.

Qui s’ha de vacunar?

- majors de 60 anys.

- persones internades en institucions tancades ( residencies,…)

- adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques

- adults i infants que han estat ingressats en el darrer any

- persones amb obesitat mòrbida

- dones embarassades.

Els nens s’han de vacunar de la grip?

Els nens que pateixin malalties com asma, bronquitis de repetició, diabetis diagnosticada, al·lèrgies, són infants candidats a vacunar perquè els considerem que formant part d’un grup de risc. Si els vostres fills hi estan inclosos, heu de demanar hora de cita prèvia amb la infermera de pediatria del CAP per tal d’administrar la vacuna; excepte si és menor de 6 mesos que ho tindrien contraindicat.

Pensem que la grip no és una malaltia greu, i no ho és; el que és greu són les complicacions que pot ocasionar en persones amb malalties cròniques. Per tant, si una persona sana s’encomana de la grip, la passarà com tot procés viral: amb la recuperació adient i, si s’escau, la medicació pautada per el seu metge de família. Però en una persona amb una patologia crònica de base, com per exemple una diabetis, asma,… aquest procés viral farà més dificultosa la seva la seva recuperació.

Equip de Pediatria de BSA.

Parlem de vacunes

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 23 octubre 2017

En els darrers anys arreu del món estan augmentant els moviments contraris a les vacunes. Afortunadament a Catalunya tenim una bona cobertura vacunal, però en  aquest blog volem donar una informació veraç i precisa sobre les vacunes per tots aquells que tinguin dubtes de si vacunar o no als seus fills.

1. La OMS calcula que les vacunes prevenen anualment entre 2 i 3 milions de morts per diftèria, tètanus, tos ferina i xarampió. Han salvat 20,3 milions de persones de morir per xarampió entre 2000 i 2015.Les vacunes han reduït les malalties, la discapacitat i la mort a causa de malalties infeccioses i encara que les companyies farmacèutiques guanyen diners amb les vacunes, segons la OMS les vendes de vacunes solament suposen un 2-3 % del mercat farmacèutic global i està molt lluny de ser la primera font d’ingressos de les grans companyies farmacèutiques. 

2.Les vacunes no causen autisme. Aquesta creença sorgeix d’un metge britànic (Andrew Wakefield) que al 1998 va falsejar els resultats d’un estudi clínic i va assegurar en una revista de prestigi que la vacuna triple vírica causava autisme. El Col·legi General Mèdic Britànic li va retirar la llicencia de metge acusant-lo de actuar de forma deshonesta e irresponsable, reconeixent que les conclusions i els mètodes del metge britànic eren falsos. Tots els estudis fets fins al moment ens indiquen que l’autisme no té cap relació amb les vacunes. Ara es diagnostiquen més casos de autisme perquè els professionals estem més formats i atents.

3.Les vacunes son segures.

No contenen mercuri, son efectives i salven cada any milions de vides arreu del món.

Algunes vacunes contenen alumini, però la quantitat es mínima. Heu de saber que la llet materna conté més alumini que qualsevol vacuna.

Us passem uns links per si us interessa saber una mica més… 

http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/vacunacions/

http://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/10-mitos-falsos-sobre-vacunacion-protege-tus-hijos-vacunas

https://youtu.be/7F4Nq5OuMdo

 

Equip de pediatria de BSA

El meu fill pregunta perquè l’avia s’oblida de les coses?

Categories: L'escola de la salut
Comments: No Comments
Published on: 9 octubre 2017

Cada dia és més freqüent escoltar “la senyora Dolors té Alzheimer”, “l’avia de la meva amiga Maria té Alzheimer”, i els nens ens pregunten: “Què és l’Alzheimer?”

L’Alzheimer és una patologia neurològica, que comporta una pèrdua funcional en la que van disminuint les funcions cognitives y motores.

Però el que caracteritza aquesta pèrdua funcional és una disminució progressiva de la nostra memòria, que fa que ens oblidem de les coses que hem fet, de les que volíem fer, i que la seva evolució fa que ens oblidem dels postres records i de les persones que ens importen, oblidant poc a poc la nostra historia de vida i perdent la nostra identitat.

Per això, aquesta pèrdua,, ha de ser completada per les persones mes pròximes.

He d’explicar-li al meu fill que l’avia té Alzheimer?

Si, els nens han de conèixer el perquè de les coses i han de saber perquè l’avia no recorda les coses.

Per a alguns nens, els avis son un punt de referència important i viceversa, es per això, que és important que sàpiguen el maneig d’aquestes persones ja que pot donar-se el cas que en el seu cercle familiar o pròxim  es dongui aquesta patologia i ells siguin capaços d’entendre i saber acompanyar a aquestes persones que estimen i saber perquè aquestes persones no ens recorden.

Depenent de l’edat del nen, adaptarem la nostra manera de transmetre el missatge, però és bo que el nen sapigui que li passa a aquesta persona que vol i com pot ajudar-la. És difícil posar-nos en les situacions alienes, però un bon somriure, una carícia pot millorar la seva qualitat de vida. Hem de donar-los les explicacions que ells puguin entendre.

 

Alguns consells:

 1. parlem amb ells, expliquem-li coses que havíem fet junts, encara que en una estona no ho recordi, serà bo compartir aquest moment.
 2. deixem que ens expliquen que és el que volen, busquen o a on anaven.
 3. No cridar, dir frases curtes i en to carinyos.
 4. No limitem a la persona, deixem el seu espai i el seu temps, però si necessites una supervisió i ajuda en determinats moments, cal oferir-li.
 5. toquem, acariciem i donem petons, el contacte entre dos essers humans és una de les sensacions més gratificants de la vida.
 6. mantenir les rutines, pot facilitar el dia a dia.
 7.  L’adaptació del entorn facilita l’autonomia i dona seguretat.

Contes recomanats:

La fundació la Caixa i la Fundació ACE, han editat uns contes e historietes , fàcils de llegir i molt il·lustrats, que ens poden ajudar a explicar als nens aquets tipus de trastorns tan freqüents en la nostra societat.

Us informem d’alguns d’ells:

 1. El hada de Alzheimer de Pep Albanell y Montse Tobella .
 2. L’escarabat de l’avi Quim de Joaquin Carbò y Roser Capdevila.
 3. La vecina de Miguelito de Joaquim Carbó y Maria Rius.
 4. La meva àvia es diferent de Merce Arànega .
 5. Tu, yo y el Alzheimer de Arturo Blasco, Iván Sanchez y Mario del Barrio.
 6. Un amic entre les Estrelles de Francesc Infante

  LLibres sobre Alzeimer
  LLibres sobre Alzeimer

 

 

BSA CSS EL CARME.SERVICIO DE REHABILITACIÓN

Departamento de Terapia Ocupacional.

Carme Turón , Judith Madueño i Loli Rodriguez

Anem a les escoles a vacunar

Categories: Apunts informatius
Comments: No Comments
Published on: 2 octubre 2017

Com cada anys als voltants de’octubre els equips del centres d’atenció primària (CAP)començen les campanyes vacunals a les escoles de primària.Les infermeres es traslladen a les escoles de primària per vacunar als alumnes de sisé. Enguany no hi han novetats en el calendari vacunal. Aquest alumnes rebran diferents vacunes al llarg del curs. S’ha demostrat la gran eficacia d’aquesta mesura que permet assolir cobertures en la població de Badalona al voltant del 90%. Això és possible gràcies a la col.laboració dels centres educatius amb els seus CAPS de referència.

VACUNAR ALS NENS ÉS INVERTIR EN SALUT !!!

Equip de pediatria de BSA

Biblioteràpia

 La biblioteràpia és una teràpia basada en la relació del lector amb el contingut de contes, poemes, àlbums il·lustrats, novel·les, … que ha mostrat ser molt efectiva en el tractament de la depressió.

De fet, fa molts segles, sobre l’entrada a la biblioteca reial de Ramsès II ja hi havia aquest avís : “Aquesta és la casa de la curació de l’ànima”.

Llibres a la biblioteca de Casagemas i Canyadó Setembre 2017 Fotografia: Pilar M. Esteras Casanova
Llibres a la biblioteca de Casagemas i Canyadó
Setembre 2017
Fotografia: Pilar M. Esteras Casanova

Pensant en aquest post, va arribar a les meves mans un llibre publicat aquest 2017: Manual de remedios literarios : cómo curarnos con librosde Ella Berthoud, Susan Elderkin; edició y traducció de Clara Ministral.

Em va semblar fantàstic poder receptar, per a qualsevol mal de l’ànima o simplement per a moments difícils de la vida, un llibre que et pogués ajudar. I no em refereixo als llibres d’autoajuda, sinó a novel·les, assaigs, obres de teatre…

M’ho imagino a la consulta del metge:

 • Bon dia doctor, estic trist i no sé què em passa, són aquests dies de tardor que em deixen molt… “plof!“

 • Doncs, ha provat a llegir-se: El Bosc de les guineus de Arto Paasilinna? És una novel·la exquisida i plena d’humor que l’ajudarà a passar millor aquests dies tan grisos.

I és que, amb només sis minuts de lectura, el nostre cervell es relaxa tant que ens redueix l’estrès fins a un 68%. Ens trobem en un estat similar a la meditació o la son profunda, amb tots els beneficis que aquesta relaxació ens provoca al cos i l’ànima.

Doncs bé, a la biblioteca pública fa molt de temps que practiquem la biblioteràpia, en especial amb les famílies. Prescrivim llibres pels infants a la sala infantil, i també pels pares, mares, avis, àvies… que busquen llibres que els donin eines per a ajudar als infants en alguna etapa clau: l’arribada d’un germà, deixar el bolquer, la por a l’obscuritat, … i també ho fem des de L’Hora del Conte periòdicament.

I parlant de L’Hora del Conte, sabeu que els nens i nenes als que se’ls llegeix en veu alta registren una major activitat cerebral, poden pensar amb més claredat i acceleren l’aquisició de vocabulari? Doncs així és… però aquesta és una història que us explicarem més endavant.

Fins aleshores… llegiu força! :D

Biblioteca de Canyadó i Casagemas – Joan Argenté

Equip de Pediatria

Tornem a l’escola!

Les vacances d’estiu ja s’han acabat i comença un nou curs. Hem jugat, nedat, patinat, descansat, potser viatjat… I ara ens hem de preparar per a tornar a l’escola!

Com que tot plegat se’ns pot fer una mica pesat, l’equip de Parlem-ne us vol donar alguns consells per a que aquest procés de readaptació us resulti més agradable, enriquidor i, sobretot, sa.

 1. Per tal que la son no us faci començar el dia de mal humor o massa endormiscats, pot ser una bona idea planificar un petit joc a casa, quelcom divertit i estimulant que ajudi les criatures a despertar-se contentes i actives, sempre acompanyant tot plegat, és clar, d’un bon esmorzar.
 2. Permeteu que sigui el nen, amb la vostra ajuda, qui prepari el material que necessitarà a la motxilla, otorgant-li’n la responsabilitat en funció de la seva edat i tot aprofitant el que es pugui de l’any anterior.
 3. A l’hora d’escollir activitats extraescolars és recomenable prioritzar-ne aquelles que impliquen activitat física (esports, dança…) i, en qualsevol cas, procurar sempre que compleixin una triple funció d’esbarjo, sociabilitzadora i, si s’escau, formativa.
 4. I parlant d’activitat física, voleu fer més salut encara? Planifiqueu moments per a gaudir de l’exercici en família: podeu fer el camí a l’escola patinant, sortir a fer bones passejades durant l’estoneta lliure que queda al migdia, i/o aprofitar el cap de setmana per a fer excursions en bicicleta o a peu :)
 5. Incloure la fruita en els brenars i els esmorzars de mig matí és una bona manera d’aconseguir que les criatures prenguin aquest aliment, ja que en aquelles hores acostumen a tenir més gana que a les postres dels àpats principals.
 6. Evitem els  mals d’esquena! La motxilla no hauria de pesar més del 10% del pes del nen, i la seva base mai no ha de quedar per sota dels malucs.
 7. Una bona posició per a escriure també preservarà la salut de l’esquena dels més petits. Ajudeu-los a acostumar-se a seure bé i a agafar bé el llapis.
 8. Si ens organitzem bé, trobarem temps per a tot: tenir temps lliure personal i per a gaudir en família una estoneta cada dia és tan necessari com estudiar i absolutament fonamental per a la salut mental de les criatures tant a curt com a llarg termini.
 9. Per norma general, permeteu i animeu els nens i les nenes a que facin per sí mateixos allò que estigui dintre de les seves capacitats, tot remarcant la satisfacció que se sent amb el resultat d’una feina ben feta gràcies a una certa dosi d’esforç.
 10. Estigueu sempre atents al que el vostre fill o filla us explica sobre el que ha passat a l’escola, pregunteu-li com se sent amb els seus companys, amb els mestres i amb si mateix, i intenteu mantenir una relació fluïda amb el professorat i els tutors. D’aquesta manera, us serà més fàcil detectar problemes i posar-hi solució.

Esperem que aquests consells us resultin d’utilitat i us desitjem que passeu un molt bon curs!

 

Equip de Pediatria

«page 1 of 20

Calendari
desembre 2017
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
VISITES
MITJANS SOCIALS BSA
FlickrslideshareTwitterYoutube

Welcome , today is dimarts , 12 desembre 2017